Filtry do lodówek, które są dostarczane z lodówkami "side by side" oraz niektórymi modelami "jedno skrzydłowymi", zapewniają w minimalnym stopniu uzdatnianie wody (zwykle są wypełnione jednym z rodzajów węgla aktywowanego). Z uwagi na fakt, że woda pobierana z lodówki do picia oraz woda do kostkarki w lodówce jest dostarczana bezpośrednio z instalacji wodnej bez gotowania, powinno się ją uzdatniać w możliwie najskuteczniejszy sposób, aby nie ryzykować zatruć których podstawą jest możliwe wystąpienie bakterii i innych patogenów w wodzie. Najlepszym rozwiązaniem jest podłączenie do lodówki wody uzdatnianej przez filtr odwróconej osmozy, jeżeli jednak nie jest to możliwe, warto używać filtra wody, który ograniczy możliwość rozwoju mikroorganizmów w wodzie doprowadzanej do lodówki. W tym celu filtr powinien zawierać najlepszą formę węgla aktywowanego z łupin orzechów kokosowych oraz czynnik bakteriostatyczny KDF lub cząsteczki nanosrebra. Dodatkowo czynnik KDF redukuje stężenie metali ciężkich.