Usuwanie żelaza i manganu
Problem z zażelazioną wodą dotyczy głównie sytuacji, gdy pobierana jest ona z własnej studni (głównie wierconej głębinowej, niekiedy w kopanej oraz abisynkach). Usuwanie żelaza i manganu z wody w celu korzystania z niej do celów spożywczych i gospodarczych, w warunkach domowych realizuje się w specjalistycznych filtrach wody zwanych odżelaziaczami i odmanganiaczami. Żelazo II (dwuwartościowe) rozpuszczone w wodzie, poprzez wprowadzenie do niej tlenu sprowadzane jest do postaci żelaza III (nierozpuszczonego osadu) i w automatycznym procesie wypłukiwane jest do kanalizacji. W sytuacji gdy ilość żelaza w wodzie jest niewielka, można je redukować na przepływowych filtrach wody z wymiennymi wkładami odżelaziającymi. Rozwiązanie takie stosuje się również w uzdatnianiu wody w domach sezonowych (ogródki działkowe, domki letniskowe itp). Dobór właściwego urządzenia do usuwania żelaza powinien być poprzedzony wykonaniem analizy składu chemicznego wody (badanie fizyko-chemiczne, które można zrobić np. w SANEPIDzie). Usunięcie z wody żelaza i manganu poza oczywistym wpływem na zdrowie ludzi korzystających z takiej wody ma zasadnicze znaczenie dla wewnętrznej instalacji wodnej oraz armatury.Wyświetl produkty producenta: Aquafilter, Supreme Filters, USTM