Wkłady wymienne do filtrów wody, to podstawowe materiały eksploatacyjne, wymieniane zwykle cyklicznie w stałych odstępach czasu. W ofercie producentów znajduje się szereg wkładów, które można podzielić na podstawowe grupy:
- Mechaniczne (sedymentacyjne)
Służą głownie do usunięcia z wody zanieczyszczeń stałych, nie rozpuszczonych w niej (piasek, szlam, muł, rdza itp). Wkłady występują w postaci czystego polipropylenu uformowanego w postaci walca (włóknina polipropylenowa), sznurka polipropylenowego nawiniętego na trzpień, karbowanej celulozy wzmacnianej poliestrem (harmonijkowe) lub z siatki nylonowej (niekiedy stalowej). - Węglowe
Podstawowe zastosowanie takich wkładów, to poprawa klarowności wody (smaku, zapachu i barwy). Osiągane jest to dzięki bardzo wysokiej zdolności do zatrzymywania rozpuszczonych w wodzie zanieczyszczeń organicznych i chemicznych (adsorpcja). W kuchennych filtrach wody, wkłady węglowe wykorzystywane są również do skutecznego redukowania chloru, a w zależności od rodzaju zastosowanego węgla aktywowanego, redukowane mogą być również metale ciężkie (ołów, kadm, rtęć itp) jak i pochodne lekarstw (wykorzystywane jest to np w akwarystyce). - Zmiękczające
Zasadnicze zastosowanie to zmiękczanie wody, czyli usuwanie głównie jonów wapnia i magnezu, które są głównym czynnikiem odpowiedzialnym za twardość ogólną wody oraz powstawanie białego nalotu i złogów kamienia kotłowego. Z uwagi na to, że złoże jonowymienne zastosowane we wkładach zmiękczających, to klasyczny wymiennik jonowy, do wody przepływającej przez wkład w miejsce wapnia i magnezu wprowadzany jest sód. Dlatego zmiękczanie wody przy pomocy wkładów zmiękczających, nie jest wskazane dla osób zażywających lekarstwa regulujące ciśnienie (alternatywą jest wówczas metoda odwróconej osmozy - RO). W innych przypadkach nie ma przeciwskazań do używania tego typu wkładów. Wkłady zmiękczające reagują również m.in. z żelazem (II), którego obecność w wodzie skraca żywotność złoża zmiękczającego. - Odżelaziające
Redukują ilość żelaza (II i III) znajdującego się w wodzie. Obniżają również stężenie manganu. Zastosowana w takich wkładach kompozycja złóż, podnosi odczyn wody (pH) w celu usprawnienia procesu odżelaziania. Odżelazianie wody jest procesem skomplikowanym i w sytuacji gdy ilość żelaza wynosi więcej niż 0,5 mg/litr, warto rozważyć instalację centralnego odżelaziacza, który mimo wyższego kosztu zakupu, zapewni niskie koszty eksploatacji i stały, wysoki efekt. - Antybakteryjne
Są to wkłady wykonane ze spieku ceramicznego (glinki ceramicznej) oraz wkłady ze złożem bakteriostatycznym KDF. Wkłady tego typu są w stanie wyeliminować z wody określone grupy bakterii, cyst i zarodników, jednak z uwagi na wysoką gęstość struktury, powodują bardzo duże spadki ciśnienia (zwłaszcza wkłady ceramiczne). Stąd zastosowanie tej grupy wkładów ogranicza się zwykle do pojedynczych punktów pobierania wody (np. są instalowane w filtrach bezpośrednio pod zlewozmywakiem). - Membrany
Oferowane w naszym sklepie membrany, występują w dwóch rodzajach: kapilarne i osmotyczne. Membrany kapilarne usuwają zanieczyszczenia (w tym, niektóre bakterie i wirusy) na drodze czysto mechanicznej. Kapilary z których zbudowane są membrany, to zwężające się rurki i mikrootworami, wychwytujące zanieczyszczenia o różnej wielkości na różnych odcinkach kapilar. Membrany RO (do odwróconej osmozy) to półprzepuszczalne błony, które separują zanieczyszczenia, wykorzystując zjawisko osmozy, gdzie ciśnienie osmotyczne przełamywane jest przez ciśnienie hydrauliczne instalacji wodnej. Membrany RO filtrują wodę na poziomie molekularnym, odrzucając z niej do 99% wszelkich, rozpuszczonych w wodzie zanieczyszczeń (w tym bakterii, wirusów, pierwiastków radioaktywnych i metali ciężkich).
Wyświetl produkty producenta: Aquafilter, Różni, USTM, www.woda.com.pl