RO7-USTM-EMI : Odwrócona osmoza - kuchenny filtr z mineralizacją i bioceramiką
Produkt archiwalny
Za zakup tego produktu otrzymasz: 0
Ten produkt został wycofany ze sprzedaży lub zastąpiony nowszą wersją. Nie możemy na niego przyjąć zamówienia. Dla większości wycofanych produktów mamy aktualne (z reguły lepsze) odpowiedniki lub ich nowsze wersje.
Zachęcamy do zapoznania się z listą kategorii u góry strony.
Pliki dołączone do produktu
- Opis produktu
- Dane techniczne
- Oceny i komentarze
- Produkty pokrewne
- Zapytaj o dostępność
- Zapytaj o ten produkt
- Dostępność
Kuchenny filtr do wody spożywczej, działający na zasadzie odwróconej osmozy. Technologia zastosowana w działaniu filtra pozwala na uzyskanie bezpiecznej do spożycia wody pitnej. Produkt z serii ekonomicznej.
Filtracja i uzdatnianie wody odbywa się wieloetapowo:
Tzw "odwrócona osmoza" to potoczna nazwa filtrów wykorzystujących naturalne zjawisko osmozy do celów "odwrotnych" niż w naturze. W pewnym uogólnieniu wygląda to następująco:
Natura:
Powszechnie występują tzw membrany półprzepuszczalne (np. błona komórkowa, skóra ludzka itd). Zjawisko osmozy, to (w pewnym uproszczeniu) naturalne dążenie do wyrównania stężeń związków rozpuszczonych w wodzie, do wyrównania stężeń po dwóch stronach membrany półprzepuszczalnej. Dzięki temu zjawisku, woda wraz z rozpuszczonymi w niej związkami jest transportowana w górę łodygi rośliny a nadmiar związków jest wydalany poprzez skórę (to tylko niektóre z przykładów).
Technologia:
Współczesna technologia pozwala na wyprodukowanie syntetycznych membran półprzepuszczalnych. Jest to najważniejszy element technologii. Naukowcy "wpadli na pomysł" odwrócenia zjawiska osmozy. Określili warunki w których związki rozpuszczone w wodzie, dążące do wyrówania ich stężeń, nie ulegną temu zjawisku. W tym celu określili potrzebę przełamania tzw ciśnienia osmotycznego. Jest to minimalne ciśnienie, po przyłożeniu którego związki rozpuszczone przestaną wyrównywać stężenia po dwóch stronach membrany, czyli w konsekwencji po jednej ze stron membrany pozostanie woda o mniejszym stężeniu związków rozpuszczonych niż po drugiej stronie membrany. Z uwagi na bardzo wysoką dokładność filtracji (0,0001 mikrona), zanieczyszczenia bardzo szybko doprowadziłyby do zużycia membrany. Aby nie dopuścić do takiej sytuacji przedwcześnie, zanieczyszczenia są zbierane przez część wody i odrzucane do kanalizacji. Wodę odrzucaną można wykorzystać do celów innych niż spożywcze (np podlewanie roślin).
Filtracja i uzdatnianie wody odbywa się wieloetapowo:
- FILTRACJA WSTĘPNA - etap nr 1. Redukowanie z wody frakcji mechanicznych, nie rozpuszczonych w niej. Wkład polipropylenowy 20 mikron (usuwa z wody zanieczyszczenia mechaniczne o wielkości cząstek powyżej 20 mikron).
- FILTRACJA WSTĘPNA - etap nr 2. Redukowanie z wody zanieczyszczeń organicznych oraz chloru i związków chloropochodnych. Wkład węglowy (węgiel aktywowany) uformowany w postać tzw bloku węglowego.
- FILTRACJA WSTĘPNA - etap nr 3. Redukowanie z wody frakcji mechanicznych, nie rozpuszczonych w niej. Wkład polipropylenowy 5 mikron (usuwa z wody zanieczyszczenia mechaniczne o wielkości cząstek powyżej 5 mikron).
- FILTRACJA WŁAŚCIWA - etap nr 4. Usuwanie z wody wszelkich znajdujących się w niej zanieczyszczeń (m.in. metale ciężkie, pierwiastki promieniotwórcze, mikroorganizmy, związki chemiczne itd). Membrana osmotyczna (membrana odwróconej osmozy). Po tym etapie uzdatniania wody, jest ona magazynowana w zbiorniku przeponowym.
- FILTRACJA KOŃCOWA - etap nr 5. Klarowanie wody - redukowanie mogących występować w wyniku magazynowania wody zapachów oraz poprawa smaku. Wkład z węglem aktywowanym z łupin orzechów kokosowych. Wodę po tym etapie uzdatniania można pobrać przez kranik, odkręcając jeden z kurków.
- FILTRACJA KOŃCOWA - etap nr 6. Mineralizowanie wody - wprowadzenie do niej naturalnych związków i pierwiastków. Proces analogiczny do występującego w naturze. Przyspieszony dzięki zastosowaniu ciśnienia hydraulicznego. Mineralizator dolomitowy.
- FILTRACJA KOŃCOWA - etap nr 7. Poddanie wody działaniu promieni FIR (daleka podczerwień). Naturalne światło niewidoczne gołym okiem, wprawiające cząsteczki wody w drgania, co korzystnie wpływa na przyswajalność wody i tlenu przez organizm. Filtr bioceramiczny. Wodę po tym etapie uzdatniania można pobrać przez kranik, odkręcając jeden z kurków.
Tzw "odwrócona osmoza" to potoczna nazwa filtrów wykorzystujących naturalne zjawisko osmozy do celów "odwrotnych" niż w naturze. W pewnym uogólnieniu wygląda to następująco:
Natura:
Powszechnie występują tzw membrany półprzepuszczalne (np. błona komórkowa, skóra ludzka itd). Zjawisko osmozy, to (w pewnym uproszczeniu) naturalne dążenie do wyrównania stężeń związków rozpuszczonych w wodzie, do wyrównania stężeń po dwóch stronach membrany półprzepuszczalnej. Dzięki temu zjawisku, woda wraz z rozpuszczonymi w niej związkami jest transportowana w górę łodygi rośliny a nadmiar związków jest wydalany poprzez skórę (to tylko niektóre z przykładów).
Technologia:
Współczesna technologia pozwala na wyprodukowanie syntetycznych membran półprzepuszczalnych. Jest to najważniejszy element technologii. Naukowcy "wpadli na pomysł" odwrócenia zjawiska osmozy. Określili warunki w których związki rozpuszczone w wodzie, dążące do wyrówania ich stężeń, nie ulegną temu zjawisku. W tym celu określili potrzebę przełamania tzw ciśnienia osmotycznego. Jest to minimalne ciśnienie, po przyłożeniu którego związki rozpuszczone przestaną wyrównywać stężenia po dwóch stronach membrany, czyli w konsekwencji po jednej ze stron membrany pozostanie woda o mniejszym stężeniu związków rozpuszczonych niż po drugiej stronie membrany. Z uwagi na bardzo wysoką dokładność filtracji (0,0001 mikrona), zanieczyszczenia bardzo szybko doprowadziłyby do zużycia membrany. Aby nie dopuścić do takiej sytuacji przedwcześnie, zanieczyszczenia są zbierane przez część wody i odrzucane do kanalizacji. Wodę odrzucaną można wykorzystać do celów innych niż spożywcze (np podlewanie roślin).